Masyarakat Asia Tenggara memang suka makan makanan pedas-pedas. Antara yang paling popular ialah sambal belacan. Sambal belacan adalah menu wajib dihidangkan jika masakan kampung menjadi pilihan anda. Ianya selalu dimakan bersama dengan ulam - ulaman segar seperti ulam raja, pucuk pegaga, timun dan banyak lagi. Antara khasiat sambal belacan ialah :
- Kaya dengan vitamin C. Ianya bagus untuk kesihatan kulit, gigi, dan tulang.
- Dapat membakar kalori. Selalu kita makan sambal belacan mesti badan berpeluh-peluh kan.
- Membersihkan sinus. Rasa pedas dapat melancarkan sinus yang tersumbat dan membantu membersihkan sinus
- Dapat mengurangi risiko kanser tertentu seperti kanser prostat
- Dapat meningkatkan selera makan
- Meningkatkan kesihatan jantung
- Melancarkan peredaran darah
- Meningkatkan kadar metabolisme badan
- Dapat tidur dengan lebih nyenyak
- Dapat mengurangkan rasa tekanan dan depresi
Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah resdung, rasanya tidak digalakkan meletak belacan di dalam sambal berkenaan sebab ianya akan membuat akan anda terasa gatal di hidung dan asyik bersin je nanti. GV selalu buat sambal tanpa letak belacan, sedap juga la rasanya. Hihi.